Home

Paragrafen

De Woo bestaat uit drie onderdelen:

  1. De openbaarmaking op eigen initiatief (actieve openbaarmaking)
  2. De openbaarmaking op verzoek (passieve openbaarmaking)
  3. Verbetering van de informatiehuishouding

Voor 2024 staan hiervoor de volgende activiteiten gepland:

Ad. 1.
We gaan in 2024 actief aan de slag met het verder publiceren van  informatie categorieën conform de Woo en volgen zoals eerder aangegeven het tijdspad dat door de landelijke overheid is opgesteld (actieve openbaarmaking).  Deze categorieën hebben betrekking op verschillende soorten informatie die binnen de overheid worden gegenereerd en beheerd.  Voorbeelden hiervan zijn beleidsdocumenten, besluiten, Woo-verzoeken. Daarnaast publiceren we jaarlijks proactief datasets aan de hand van de lijst die we jaarlijks via een raadsinformatiebrief kenbaar maken.  Het proactief publiceren van datasets houdt in dat we regelmatig op eigen initiatief datasets beschikbaar stellen aan het inwoners, instellingen en ondernemingen (zie website: www. opendata.arnhem.nl )

Ad. 2.
We werken in 2024 verder aan het verbeteren van het tijdig afhandelen van de Woo-verzoeken (passieve openbaarmaking). We gaan aan de slag met een verdere kwaliteitsslag en met het ondersteunen en faciliteren van behandelaars. Dit doen we door middel van het verzorgen van onder andere workshops, actualiseren van handreikingen en modellen. Hiermee worden  behandelaars meer  ontzorgd. De aandacht zal ook gericht zijn op het stroomlijnen van het proces afhandeling Woo-verzoeken. We streven naar maximale transparantie, met behoud van de bescherming van persoonlijke gegevens. In de raadsbrief van 23 mei 2023 , ter beantwoording van artikel 44 vragen van de fractie van Volt, is meer specifiek ingegaan op de wijze van verbetering van de uitvoering van de Woo.

Ad. 3.
Om aan de nieuwe eisen te kunnen voldoen, moet onze gemeentelijke informatiehuishouding op orde zijn. We gaan essentiële aanpassingen doorvoeren in onze informatievoorziening met betrekking tot de Woo. Bijvoorbeeld, de informatie moet transparant zijn, zodat burgers gemakkelijk toegang hebben tot relevante documenten, zoals besluiten en beleidsstukken. Daarnaast moet de informatie duurzaam worden bewaard, zodat het op lange termijn beschikbaar blijft. Verder is het belangrijk dat persoonlijke gegevens beschermd worden en vertrouwelijk blijven, en dat er beveiligingsmaatregelen worden genomen om ongeautoriseerde toegang tot informatie te voorkomen. Ten slotte moet de informatie gestructureerd worden beheerd, met metadata (gegevens over gegevens) en goede documentatie, zodat het gemakkelijk vindbaar en begrijpelijk is voor zowel interne medewerkers als externe belanghebbenden.

Deze pagina is gebouwd op 07/17/2024 10:34:02 met de export van 07/17/2024 10:13:38