Hoe gemeente Arnhem omgaat met risico’s en de relatie die dit heeft met het weerstandvermogen, wordt uitvoerig beschreven in de paragraaf weerstandvermogen. Ook wordt er in de nota grondbeleid beschreven hoe wordt omgegaan met project-specifieke risico’s binnen de grondexploitaties. Los van de risico’s die zich binnen een grondexploitatie voor kunnen doen, lopen we door alle ambities ook aan tegen een ‘onrendabele top’.
Als het om woningbouw gaat, heeft de gemeente namelijk grote ambities, die ook overeengekomen zijn in de woondeal [1] De woningbouw moet (1) versnellen. Waarmee kosten naar voren gehaald worden. Het moet (2) betaalbaar zijn, waarbij 67% van de nieuwbouwprogramma’s in het betaalbare segment gerealiseerd wordt. Er wordt (3) extra aandacht besteed aan het vormgeven van circulaire leefomgevingen, natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen met behoud van groene ruimten. Er is (4) grootschalige samenhang nodig in de aanpak van sociaal-fysieke stadsvernieuwing. De opgave is om (5) binnenstedelijk te bouwen. En er moet (6) rekening gehouden worden met specifieke, kwetsbare doelgroepen.
Met alle ambities, zoals hierboven beschreven, kennen de grondexploitaties in voorbereiding vaak een (grote) onrendabele top. Waarbij de markt deze niet voor z’n rekening neemt. Dit maakt publieke financiering noodzakelijk. Het Rijk subsidieert daarom de woningbouwopgave, maar doet dit alleen door middel van cofinanciering. Dit vraagt om financiële middelen en innovatief denken van de gemeente om de woningbouwopgave, in samenwerking met andere partners, te realiseren.
Voor de Begroting 2024 wordt een stelselwijziging van het gemeentelijke Rioleringsplan (GRP) voorgesteld. Hierna zal de riool aanleg toegerekend worden aan het GRP in plaats van aan de grex zoals tot op heden het geval is. De aanleiding hiervoor is de binnenstedelijke opgave voor woningbouw. Hierbij wordt er beperkter nieuwe riolering aangelegd en is het veelal het omleggen of vervangen van bestaande riolering, welke binnen het GRP opgenomen wordt.
Een andere ontwikkeling is de wijze waarop algemene en project-specifieke risico’s worden bepaald en ten laste komen van het weerstandsvermogen. Jaarlijks worden de risico’s binnen grondexploitaties geanalyseerd en geactualiseerd. Er wordt uitgezocht of er andere manieren zijn waarop de risico's van grondexploitaties opgenomen kunnen worden in het weerstandsvermogen. Dit met de bedoeling om voortdurend tot een zo realistisch mogelijk beslag op het weerstandsvermogen van de gemeente te komen.
[1] Arnhem (2023). Woondeal 2.0 Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.