Lekker werken aan de Ambities van Arnhem
Begin 2023 is het organisatieprogramma ‘Lekker Werken aan de Ambities van Arnhem’ opgeleverd. Onze ambitie: zorgen voor een werkklimaat waarin de organisatie op een goede en prettige manier aan de ambities van de stad kan werken, in een werkomgeving die ervoor zorgt dat dat effectief en efficiënt kan. Een organisatie waarin medewerkers zich veilig voelen, waarin werkdruk beheersbaar is en waarin de juiste resultaten voor stad en bestuur worden geleverd. Concreet betekent dit dat we in dit organisatieprogramma:
- acht doelen hebben geformuleerd;
- een lijst van zogenoemde ‘organisatie-inspanningen’ beschrijven voor de komende vier jaar (zaken die ons echt gaan helpen om onze doelen te bereiken);
- en last but not least: het gaat om mensen. Aandacht voor elkaar is de rode draad waarmee we de inspanningen willen leveren en onze doelen willen bereiken.
De eerste resultaten worden al geboekt binnen de organisatie inspanningen, zoals een goede onboarding voor onze nieuwe medewerkers en de start van een leiderschapstraject om leidinggevenden te verbinden met elkaar en hen te ondersteunen in hun opgave.
We blijven continu, op een gestructureerde wijze, in gesprek met de organisatie op verschillende niveaus; van beleid tot uitvoering. De inbreng van collega’s dient als input voor de verschillende organisatie inspanningen, net als het medewerkersonderzoek en de Nederlandse InclusiviteitsMonitor. Een continue cirkel van leren en verbeteren, zodat we onze medewerkers optimaal ondersteunen om ‘lekker te kunnen werken aan de ambities van Arnhem’.
Ontwikkelingen big data, informatie ontsluiting, Artificial Intelligence
Op het gebied van data(technologie) gaan de ontwikkelingen razendsnel waardoor er kansen maar ook risico’s ontstaan. Steeds meer bronnen worden betrokken (eigen data, open data, sensordata, big data) en gebruikt voor en bij analyses en besluitvorming. Het managen, de kwaliteitsbewaking en het ethisch verantwoord gebruik van al deze toegepaste bronnen vraagt om meer aandacht, zodat besluiten op kwalitatief juiste data kan worden gebaseerd.
Deze ontwikkelingen zullen ons werk flink gaan beïnvloeden. De mate waarin dient in de komende tijd ervaren en beoordeeld te worden. Het gebruik van geavanceerde technologie wordt een onderdeel van steeds meer functies en werkprocessen en dat doet een steeds groter beroep op de digitale vaardigheden van medewerkers.
Daarnaast zijn er ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence (zoals ChatGPT), digital twinning en hebben we waarborgen in te bouwen voor het hanteren van algoritmes en sensoren. Technologieën die kansen bieden en ook risico’s met zich meebrengen. Toepasbaarheid hiervan vraagt om een juiste beoordeling en het beheersbaar maken van de risico’s. In de raadsbrief van 11 juli 2023 is meer specifiek ingegaan op de inventarisatie en stand van zaken van het algoritmeregister.
Cybersecurity heeft inmiddels al de hoogste aandacht en dat zal in de komende jaren zo blijven. Wij moeten alert blijven op ontwikkelingen (zoals deepfake) binnen dit gebied en met een passende organisatie, technische toepassingen en bewustwording bij medewerkers ons afdoende wapenen tegen de bedreigingen. De al genomen en nog te nemen maatregelen zullen eveneens een bijdrage gaan leveren aan digitale volwassenheid van medewerkers en het vertrouwen van de inwoners in de overheid.
Versterken demandmanagement
Een aantal onderdelen van de gemeentelijke bedrijfsvoering zijn uitbesteed aan de Connectie. De eindverantwoordelijkheid voor de bedrijfsvoering ligt echter wel bij de gemeente. Dit vraagt, zowel op gemeentelijk als op regionaal niveau om goede onderlinge afspraken en een goed ingerichte organisatie op het gebied van demand- en supplymanagement. In de afgelopen periode is hier onvoldoende eenduidig, gestructureerd en gebaseerd op heldere afspraken invulling aan gegeven. De komende periode wordt gebruikt om een inhaalslag te maken waarbij in eerste instantie prioriteit wordt gegeven aan de inrichting en het vastleggen van de gemaakte afspraken.
Huisvesting
Diverse ontwikkelingen maken (her)oriëntatie op toekomstige gemeentelijke huisvesting noodzakelijk. In de raadsbrief van 23 mei 2023 hebben we de uitgangspunten geformuleerd voor het op te stellen huisvestingsplan die we eind 2023 aan de raad willen voorleggen. Hiervoor is een projectmanager aangesteld die een projectteam zal samenstellen. De ambtelijk opdrachtgever wordt bijgestaan door een stuurgroep.
Binnen de huisvestingsagenda is de eerstvolgende stap het opstellen van een strategisch huisvestingsplan waarin verschillende scenario’s worden uitgewerkt om de gemeentelijke huisvesting duurzaam en toekomstbestendig te maken. Hierin geven we invulling aan een nieuwe (hybride) manier van werken, verlaten we (eventueel gefaseerd) het Stadskantoor en maken we ons Stadhuis duurzaam en functioneel geschikt voor een groot deel van onze organisatie.
Op termijn willen we het stadhuis als kernlocatie gebruiken. We hebben al langere tijd de wens uitgesproken om zoveel mogelijk van de gemeentelijke organisatie te huisvesten in ons Stadhuis en daarmee deze locatie te bestempelen als onze kernlocatie. Naast dat we hiermee investeren in ons eigendom geeft het ook een plek om te werken in het dynamische centrum van de stad, waarbij we het gevoel versterken vóór de stad te werken.
Het renoveren/aanpassen met respect voor het bestaande gemeentelijk en rijksmonument is op zich al duurzaam en circulair, maar we hebben ambitie op meerdere thema’s waarbij CO2-reductie/energie, klimaatadaptatie, natuurinclusiviteit, mobiliteit en gezondheid belangrijke pijlers zijn.
Parallel gaan twee andere opgaven van start: het Integraal Accommodatiebeleid (IAB), en, als onderdeel van strategisch huisvestingsplan, het verder uitwerken van de wens voor gezamenlijke huisvesting in de wijken. Deze wens van het cluster Werk & Inkomen, de teams Leefomgeving (en de Sociale wijkteams) om het wijkgericht werken verder te versterken door integrale dienstverlening dicht bij de inwoner, waarbij er ook voor ketenpartners en medewerkers uit de kernorganisatie mogelijkheden zijn om aan te landen, heeft invloed op de huisvestingsvraag op de kernlocatie stadhuis. Alle drie de opgaven vragen sturing op samenhang en timing.