Samenhangende aanpak gezonde en veilige leefomgeving

Uitvoeren activiteiten luchtkwaliteit

Uitvoeren activiteiten luchtkwaliteit

In februari 2019 is de uitvoeringsagenda luchtkwaliteit (Luchtagenda) door de raad vastgesteld. De Luchtagenda geeft invulling aan het verminderen van stikstof en fijnstof in de stad, en heeft impact op de uitstoot van CO2, met onder andere een milieuzone, het stimuleren van elektrisch (deel)vervoer en duurzame stadslogistiek.
Ook bevat de Luchtagenda maatregelen om overlast door particuliere houtstook te voorkomen/ verminderen.

Binnen het landelijke Schone Lucht Akkoord zijn we actief deelnemer binnen de themagroep Mobiele Werktuigen, de themagroep Particuliere Houtstook en de themagroep Participatie en Citizen science.
In de Arnhemse omgevingsvisie is de ambitie uitgesproken om de WHO-normen te benaderen. De nieuwe (2021) advieswaarden van de WHO zijn dermate laag, dat deze niet realistisch zijn voor Nederland. De achtergrondvervuiling vanuit het buitenland alleen al zorgt ervoor dat we boven die norm zitten. Momenteel wordt door het RIVM onderzocht hoe de nieuwe WHO-waarden bij het Schone Lucht Akkoord kunnen worden betrokken. Dit haalbaarheidsonderzoek wordt naar verwachting eind dit jaar opgeleverd.

De ambities uit de recent vastgestelde Arnhemse omgevingsvisie worden uitgewerkt in het Plan Gezonde Leefomgeving, waarmee we een gezonde leefomgeving willen beschermen en waar mogelijk verbeteren.

Naast het meten van stikstofdioxide (NO2) en fijn stof (PM10) zal het meetnet uitgebreid worden met een aantal fijn stof (PM2,5) meters. Wel zetten we komende periode als Arnhem extra in op de subsidieregeling om schoorstenen en kachels te laten verwijderen.
We werken samen met regiogemeenten, provincie en het Rijk.

Deze pagina is gebouwd op 07/17/2024 10:34:02 met de export van 07/17/2024 10:13:38