Inclusief Arnhem

Voorkomen en tegengaan van discriminatie en racisme

Voorkomen en tegengaan van discriminatie en racisme

Aan de hand van het Actieplan ‘Vrij zijn in Arnhem’, hebben we het uitvoeringsplan ‘Vrij zijn in Arnhem’ opgesteld. Hiermee laten we zien dat we een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben om discriminatie en racisme te voorkomen en tegen te gaan. Het is een integraal plan voor de periode 2022-2023, met acties voor verschillende (levens)domeinen, zoals wijken, onderwijs, wonen, economie en evenementen. In de begroting zijn daarvoor middelen opgenomen. Eind 2023/ begin 2024 actualiseren we het uitvoeringsplan en bepalen we hoe we verder gaan vanaf 2024. Dit doen we in nauwe samenwerking met de klankbordgroep (vertegenwoordiging uit de stad).
Discriminatie en racisme is een groot probleem dat om daadkracht en continue aandacht vraagt. Hiervoor is een doorlopende, lerende en gezamenlijke aanpak nodig, waarin we de beschikbare kennis en expertise bundelen en vooral ook ruimte geven aan initiatieven van partners. We leggen de stad dus geen blauwdruk voor. Het thema is complex en kent verschillende uitingsvormen en vraagt om een zorgvuldige voorbereiding, strategie, aanpak en monitoring. In de stad zit op dit thema veel energie, die we gebruiken om samen een vuist te maken tegen discriminatie en racisme.

Beoogde resultaten:

  • In 2024 wordt het monument Slavernijverleden geplaatst;
  • In 2024 zijn de uitkomsten van het onderzoek ‘Sporen slavernijverleden Arnhem’ op laagdrempelige wijze met de stad gedeeld;
  • In 2025 zijn vijf kennisateliers uitgevoerd over sub-thema’s van racisme;
  • De werkgroep Arnhem tegen Racisme organiseert jaarlijks rondom 21 maart de week tegen racisme;
  • In 2025 is de pilot voor de lokale coördinator discriminatie en racisme uitgevoerd en geëvalueerd;
  • In 2024 is gestart met een duurzame inzet op het verhogen van meldingstoegankelijkheid van discriminatie en racisme.
Deze pagina is gebouwd op 07/17/2024 10:34:02 met de export van 07/17/2024 10:13:38