Verbreding van cultuurbereik en participatie

Cultuur is van en voor iedereen

Cultuur is van en voor iedereen

We zetten in op het vergroten van de cultuurdeelname van jeugd en ouderen en stimuleren kunstbeoefening op amateurniveau.

  • Cultuureducatie moet voor elk kind beschikbaar en bereikbaar zijn. In 2023 hebben wij het Convenant Cultuureducatie Arnhem opnieuw afgesloten tot 2030. In het convenant werken onderwijsinstellingen, culturele instellingen en de gemeente samen om cultuureducatie een vaste waarde te laten zijn in het onderwijsprogramma van het Primair Onderwijs. De (landelijke) programma's Cultuureducatie met Kwaliteit en Meer Muziek in de Klas staan hierbij centraal. Daarnaast is een van de pijlers om cultuureducatie te verbreden naar het buitenschoolse onderwijs, waarbij verbinding gezocht wordt met het Nationaal Programma Arnhem Oost. Ook in de programmering van buitenschoolse activiteiten willen we het cultuuraanbod versterken, bijvoorbeeld in het nieuwe jongerencentrum in Schuytgraaf. We werken een voorstel uit zodat jongeren tot 18 jaar gratis naar voorstellingen, concerten of tentoonstellingen kunnen.
  • Via het convenant Arnhem Cultuurparticipatie (ACP) 55Plus, waarin Rozet participeert, stimuleren wij samen met culturele, welzijns- en zorginstellingen de maatschappelijke betrokkenheid van ouderen door kunst en cultuur.
  • We faciliteren het beoefenen van amateur- en breedtekunst waar het gaat om locaties voor lessen en presentatie via onze subsidies aan Rozet, Huis van Puck en de Jacobiberg. Toch constateren wij dat de vraag naar betaalbare en goed gefaciliteerde ruimtes voor amateurkunst het aanbod overstijgt. Het gemeentebreed te ontwikkelen accommodatiebeleid heeft als doel om maatschappelijke accommodaties zo goed mogelijk in te zetten, passend bij de vraag vanuit de samenleving. Hierin wordt de vraag vanuit de breedtekunst meegenomen.
  • Wij ondersteunen de amateurkunst via de Amateurkunstregeling en de subsidieregeling Presentatie Amateurkunst. Daarnaast stellen wij geld beschikbaar voor het organiseren van een jaarlijks amateurkunstfestival. Het platform Amateurkunst Arnhem is de gesprekspartner van de gemeente. Gezamenlijk bezien we hoe het belang van ruimte en programma voor de breedtekunst voldoende kunnen worden geborgd.

De aandacht voor de maatschappelijke impact van kunst en cultuur groeit. In Arnhem biedt dat kansen bij de opgaven op sociaal-maatschappelijk gebied zoals bij het Nationaal Programma Arnhem-Oost. Kunst en cultuur kunnen bijdragen aan emancipatie, kansengelijkheid, persoonlijke ontwikkeling van onder andere jongeren en aan een prettige en veilige leefomgeving. Hier zetten we de komende jaren sterker op in.

Deze pagina is gebouwd op 07/17/2024 10:34:02 met de export van 07/17/2024 10:13:38